Prozdrowotne produkty — które z nich powinny zagościć w naszej diecie?

Komentarzy:1 brak ocen

Jedzenie jest bardzo ważną częścią naszego życia i to właśnie ono w dużej mierze odpowiada za to, jak się czujemy i jak wyglądamy. Wszystko to przekłada się na naszą kondycję fizyczną oraz psychiczną. To dlatego tak bardzo ważne jest wprowadzenie do swojej codziennej diety produktów, które mają udowodnione działanie prozdrowotne. Większość z nich można bez problemu znaleźć na marketowych półkach. Poniżej wymieniamy przykłady. 

Imbir — dlaczego warto by znalazł się w diecie?

To jest przyprawa, która posiada wartościowe dla zdrowia substancje lecznicze. Warto go wykorzystywać, kiedy próbujesz zwalczyć stany zapalne dróg oddechowych. Ma też właściwości poprawiające samopoczucie przy objawach choroby lokomocyjnej. Genialnie sprawdza się też przy wspomaganiu leczenia rozmaitych przeziębień albo grypy. 


Imbir pomaga złagodzić również bolesne miesiączkowanie! Można go wykorzystać na wiele sposobów. Jako dodatek do potraw, jako herbata ziołowa albo likier. Nasza propozycja to zalać plastry obranego imbiru gorącą wodą, do ciepłego wywaru dołożyć łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Popijaj taki napój codziennie, a na pewno zauważysz pozytywne rezultaty!

Siemię lniane — w czym okaże się być pomocne?

Ma w swoim składzie dużo oleju i związków śluzowych. W jego skład wchodzi też białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a przede wszystkim zadowalająca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można śmiało określić mianem superfood. Spożywanie siemienia lnianego zdecydowanie jest korzystne przy zrzucaniu wagi, zaparciach, a także duszącym kaszlu. Te małe ciemne i specyficzne ziarenka mają także przeciwnowotworowe właściwości. Polecamy więc stosować siemię w regularnym odstępie czasu! 

Kurkuma — dlaczego nie warto o niej zapominać w codziennej diecie?

Jest przyprawą, którą stosuje się od bardzo długiego okresu. Stanowi ona fundament większości dan kuchni azjatyckiej. Poza walorami smakowymi nie można pominąć jej właściwości prozdrowotnych. Wykorzystywanie kurkumy stymuluje funkcjonowanie systemu immunologicznego. 

Jest ona także korzystna w profilaktyce przeciwnowotworowej. Bardzo dobrze wspomaga układ pokarmowy i normalizuje jego pracę. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Jest efektywną bronią w walce z grzybicą oraz infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny spożywać osoby, które próbują wyleczyć zapalenie zatok. Przyprawa skutecznie przyspiesz proces rozrzedzania śluzu, więc zdecydowanie jest je udrożnić. 

Czosnek — jaki jest jego fenomen?

Nazywany naturalnym antybiotykiem czosnek to prawdziwy przykład doskonałości i geniuszu natury. Znany jest on ludzkości od wieków i wykorzystywany jest jako środek leczniczy na przeziębienie, grypę, infekcje, wirusy, a także gorączkę. Czosnek jest wyjątkowo skuteczny także w zwalczaniu pasożytów i grzybów. Czosnek jest źródłem bardzo wielu biologicznie czynnych substancji, między innymi witamin z grupy B i C oraz wapnia, fosforu, miedzi, potasu, żelaza, kobaltu, manganu i selenu. Zawarte w roślinie lotne fitoncydy potrafią zniszczyć prątki gruźlicy. Spożywanie ząbków czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre grupy nowotworów, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym.

Komentarze
Wszystkich:1
Eliza Sadowska

Jestem w 100% za promowaniem naturalnych wspomagaczy diety!

Oceń komentarz:
  • 0
  • 0

Jestem w 100% za promowaniem naturalnych wspomagaczy diety!

Dodaj komentarz